Sernikowa fantazja

4.5 (149 ocen)

Doskonałe ciasto dla osub lubiących mieszankę sera, maku i orzechów.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    1 szklanka cukru kryształu
    4 łyżki kakao
    4 łyżki kawy mielonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki gotowej masy makowej
    10 jaj
    2 łyżki maki pszennej

    Sernik:
    120 dag zmielonego sera
    ok 1 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    30 dag margaryny
    12 jaj

    Masa:
    3/4 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    15 dag mielonych orzechów
    30 dag masła
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao,kawę i makę wymieszaną z proszkiemdo pieczenia, na końcu delikatnie wymieszać mak. Upiec 2 placki w temp. 180 st. C ok. 30 min.
  • 2. Sernik:Margaryne utrzeć z cukrem, stopniowo dodajac żółtka, ser wymieszny z budyniem. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą z białek piane. Upiec 2 serniki w temp. 180 st. C przez ok. 30 min.
  • 3. Masa:Z mleka, zółtek, cukru waniliowego, mąki pszennej, maki ziemniaczanej ugotowac budyń. Masło utrzec z cukrem pudrem, stopniowo dodawac postudzony budyń, orzechy i kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Mase podzielic na 3 części.
    Polewa z mlecznej czekolady lub cukier puder.
    Przełożenie ciasta:
    Ciasto makowe-masa-sernik-masa-ciasto makowe-masa-sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować