Ciasto sernikowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasto wymaga trochę czasu, ale smak wynagradza czas wykonania i oczekiwania. Pięknie zapraszam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    40 g mąki pszennej
    45 g cukru- 4 płaskie łyżki
    1 łyżka zimnej wody
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kostka sernikowa:
    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki mleka
    30 g ksylitolu
    aromat pomarańczowy-ewentualnie
    Masa śmietanowo-sernikowa:
    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    300 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fix
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 laski wanilii
    Dodatkowo:
    1 mała puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe+700 ml wrzątku
    posypka z opłatka- opcjonalnie


    Tortownica 18-20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto sernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki, wymieszać ( w razie konieczności dodać wodę). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • 2. Kostka sernikowa:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, zostawić do napęcznienia. Serek wymieszać z ksylitolem, aromatem i resztą mleka. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Dodać do serka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przelać do małego kwadratowego pojemnika. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • 3. Masa sernikowo-śmietanowa:
    Do wysokiej miski wlać śmietanę. Wstępnie ubić, następnie dodać cukier, zagęstnik oraz ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać serek i delikatnie połączyć.
  • 4. Wykonanie:
    Galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Gdy będzie na granicy tężenia wyjąć ją. Na paterę wyłożyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć 2 chochle galaretki. Następnie wysypać kostkę sernikową i wylać resztę galaretki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało. Następnie nałożyć cienka warstwę masy śmietanowej i ułożyć na niej odsączone brzoskwinie. Przykryć resztą kremu. Wyrównać. Posypać posypka i wstawić na kolejne 2-3 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować