Ciasto sernikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki, wymieszać ( w razie konieczności dodać wodę). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
2.Kostka sernikowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, zostawić do napęcznienia. Serek wymieszać z ksylitolem, aromatem i resztą mleka. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Dodać do serka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Przelać do małego kwadratowego pojemnika. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
3.Masa sernikowo-śmietanowa:
Do wysokiej miski wlać śmietanę. Wstępnie ubić, następnie dodać cukier, zagęstnik oraz ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać serek i delikatnie połączyć.
4.Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Gdy będzie na granicy tężenia wyjąć ją. Na paterę wyłożyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć 2 chochle galaretki. Następnie wysypać kostkę sernikową i wylać resztę galaretki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało. Następnie nałożyć cienka warstwę masy śmietanowej i ułożyć na niej odsączone brzoskwinie. Przykryć resztą kremu. Wyrównać. Posypać posypka i wstawić na kolejne 2-3 godziny. Smacznego!
Komentarze