Sernikowa zebra

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Serniki to moje ulubione ciasta,ten jest lekki i delikatny z akcentem kakaowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spod:
    22 dkg mąki pszennej,
    1/2 szklanki cukru,
    10 dkg margaryny,
    1 jajko,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego (moze byc z wiaderka),
    3/4 szklanki cukru,
    1,5 op budyniu waniliowego,
    400g smietany 12%,
    150 ml mleka,
    2 jaja,
    aromat waniliowy,
    4 łyzki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Serniki Zebra Desery

Sernikowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wylepiona tortownica 1. Spod:
    Z podanych skladnikow zagniatamy ciasto.Wyklejamy nią tortownicę(sr 26 cm),oblepiajac takze boki na wysokosc ok 3-4 cm.
  • wykladanie masy serowej 2. Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę ,wlewamy mleko,nastepnie smietanę i ser.Wsypujemy proszek budyniowy.Miksujemy.Dodajemy aromat.
    Powstala mase dzielimy na 2 czesci.Do jednej dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się skladnikow.
    Na srodek tortownicy wylewamy łyżkę ciemnego ciasta, na to łyżka jasnego.Czynnosc powtarzamy do wykonczenia masy serowej.
  • sernik-zebra 3. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok 1godz 20 minut.Po godzinie pieczenia zmniejszamy temp do 160 stopni, zeby sernik zbytnio sie nie przypiekł.
    Po ostudzeniu mozna polac stopioną czekoladą i posypac kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować