Serniko-orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę roztapiamy na patelni, wlewamy miód, mieszamy. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka i wlewamy margarynę z miodem. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Pieczemy 2 placki (forma o wymiarach 25x40 cm) po ok. 20 minut w temp. 200 °C. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masa twarogowa: mieszając, roztapiamy margarynę z cukrami, a następnie stopniowo dodajemy twaróg. Podgrzewamy kilka minut. Wlewamy mleko wymieszane z mąką i rozkłócone jajka. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy 2. plackiem. Studzimy.
3.Masa orzechowa: na patelni masło roztapiamy, dodajemy miód, cukier i orzeszki. Smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Masę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze