Ciasto dla wielbicieli orzechów i serników. Orzechy w cieście są bardzo smaczne, mocno wilgotne. Smakują jak takie jesienne, świeże. Czekolada jest dopełnieniem smaku.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
herbatniki maślane ok. 130 g
500 g orzechów włoskich ( najlepiej połówek, dużych kawałków )
500 g sera białego z wiaderka ( Piątnica )
250 g serka mascarpone
300 ml mleka zagęszczonego słodzonego
250 ml śmietanki 30 %
5 jajek
3 łyżki cukru drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki esencji amaretto
Orzechowiec serowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę 20 x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki maślane.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać drobny cukier dla usztywnienia.
Do miseczki przełożyć ser z wiaderka i serek mascarpone. Dodać żółtka, mleko zagęszczone słodzone, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Pomieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze sok z cytryny i esencję amaretto. Delikatnie połączyć z białkami. Dodać orzechy włoskie, pomieszać i przełożyć masę do foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 70 min.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę kuchenną.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową. Dodać śmietankę i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa.
Wystudzone ciasto polać czekoladą i posypać orzeszkami ziemnymi.
Gotowe. Smacznego.
Komentarze