SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie ze śliwkami. Sernik z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł aksamitny, winny i pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
    -2 łyżki gęstej śmietany
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1,5 kg.sera imperialu-śmietankowego
    -5 jajek
    -250 g.cukru
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -3 budynie cytrynowe
    -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

    OWOCE:
    -kilkanaście śliwek
    -trochę cukru

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g.cukru
    -1 budyń wiśniowy

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik ze śliwkami, różową bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować.Większą połowę ciasta, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyścielaną papierem do pieczenia.Resztę można schłodzić na kruszonkę.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać ekstrakt i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 3. owoce-Połówki śliwek porozkładać na masie serowej, brzuszkiem do dołu. Każdą odrobinkę pocukrować.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na śliwki.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 5. kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 6. Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 7. Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.
  • SERNIK ZE ŚLIWKAMI, RÓŻOWĄ BEZĄ I KRUSZONKĄ 8. Zamiast śliwek, można spód posmarować powidłami śliwkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować