Sernik z rabarbarem

5 (9 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku jaki dodaje rabarbar.
Kwaskowy smak przełamany polewą czekoladową.
Smacznego.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rabarbar 500 g,
    herbatniki około 20 szt,
    ser trzykrotnie mielony 1 kg,
    cukier puder 250 g,(w zależności od kwaskowości sera),
    cukier waniliowy 3 łyżeczki,
    jajka 6 ,
    masło 100 g,
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, następnie zasypać cukrem.
    Spód tortownicy 25/25 cm lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć herbatnikami.
    Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Do utartej masy dodawać porcjami ser i budyń cały czas ucierając.
    Do masy serowej dodać pokrojony rabarbar (pamiętać, aby odlać powstały sok).
    Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubitą piane z białek.
    Masę przelać do przygotowanej tortownicy, piec w 170 stopniach około 60 - 70 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
    Udekorować listkami mięty.

    Czas przygotowania około 50 minut + czas pieczenia

Porady

Czas przygotowania + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować