Sernik bardzo winny z maślanką i powidłami. Sernik z bezą i czekoladową polewą, jest pyszny.
2 godz. 10 min
Składniki:
ciasto:
-1 margaryna-250 g.
-1 serek Mascarpone(250g.)
-1 jajko
-2 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do piecz.
powidła śliwkowe-280 g.
masa serowa:
-1 kg. sera imperialu-twarogu śmietankowego
-2 jajka
-5 żółtek(białka do bezy)
-230 g. cukru
-2 cukry waniliowe
-3 szklanki maślanki-3/4 l.
-1/2 szklanki oleju
-3 białe budynie
Sernik z maślanką i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:Zmiksować margarynę z cukrem, serkiem i jajkiem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać . Rozsmarować na blaszkę (30X40)wyłożonej papierem do pieczenia,dosyć wysoko.
2.Podpiec 20 min. w 175*
3.Po lekkim ostudzeniu, rozsmarować powidła.
4.masa serowa: Zmiksować jajka i żółtka z cukrem. Dodać ser i zmiksować.Budynie wymieszać stopniowo z maślanką,dodać do sera i zmiksować. Na koniec dolać olej i zmiksować.Wylać na powidła.
5.Piec w 175 *. ok 1 godz.
6.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.
Wyłożyć na sernik.
7.Piec jeszcze ok.20 min. w 175*.
8.Po przestudzeniu, polać ''za nitką''roztopioną czekoladą nad parą.
9.Moje wypieki:
ten sernik, oraz ciasto jogurtowe.:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-jogurtowe-budyniow0-serowe-z-owocami
Komentarze