Sernik z powidłami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem, żółtkami i śmietaną. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
2.Surowe ciasto posmarować powidłami.
3.masa-Żółtka zmiksować z cukrem i serem. Budynie rozmieszać ze śmietaną i dodać do masy serowej. Białka z ciasta i te ubić ze szczyptą soli a potem resztą cukru. Porcjami wkręcić do masy serowej za pomocą łopatki. Masę przełożyć do blaszki i rozsmarować.
4.kruszonka- Pozostawione ciasto porozkładać jako kruszonkę. Maczać palce w mące jak ciasto się klei, albo robić to dwoma łyżeczkami. Jedną nabierać a drugą ściągać.
5.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
6.Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.
Komentarze