Sernik z mascarpone i musem morelowym

4.47 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaczął się sezon na morele. Bardzo je lubię, bardziej nawet niż brzoskwinie.
Prócz dżemów z moreli (a są przepyszne) robię często ciasto z dodatkiem świeżych moreli

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na spód:

    15 dkg mąki
    15 dkg cukru
    2 jajka rozmiar L
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    4 łyżki oleju

    Masa serowa:

    400 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietan - fix
    1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny

    Mus:
    700 ml zblendowanych moreli
    2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mascarpone i musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiekłam biszkopt.
    Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka.
    Mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę.
    Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
    Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem.
    Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.
    Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.
    Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.
    Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki.
    Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik.
    Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.

Porady

* morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy * do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka można dodać wedle własnego smaku * zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać cukier wanilinowy bez dodatków i otartą skórkę z cytryny * jeśli jajka będą mniejsze niż L, proponuję zważyć te co akurat mamy i dodać mąki i cukru tyle samo co ważą całe jajka ze skorupką, pozostałe składniki bez zmian

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.39 (212 ocen)

Sernik z mascarpone

To może cię zainteresować