Jogurtowiec z musem morelowym

1 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jogurtowca robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa jogurtowa :
    jogurt naturalny - 1 l
    żelatyna - 8 płaskich łyżeczek
    cukier - 1 szkl
    woda - 3/4 szkl
    kakao - 1 łyżka
    Mus morelowy :
    morele - 1 puszka ( 820 g )
    galaretki pomarańczowe - 2 szt
    żelatyna - 2 łyżeczki
    Dodatkowo :
    biszkopty okrągłe - 150 g
    herbatniki - 16 szt
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Jogurtowiec z musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jogurtowa :
    Do wysokiego naczynia wlać jogurt, dodać cukier, zmiksować.
    Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Następnie żelatynę podgrzać, dodać do jogurtów mieszając, aby nie zrobiły się grudy.
    Mus morelowy:
    Morele odlać z soku, odsączyć na sicie.
    Sok uzupełnić wodą tak, aby powstało 0,5 litra, podgrzać, zdjąć z ognia i do gorącego soku wsypać galaretki z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny.
    Morele zmiksować, dodać do syropu z galaretkami, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
    Spód tortownicy 26 cm, wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć większą część jogurtu, warstwę herbatników i resztę jogurtu wymieszanego z kakao.
    Na samym końcu wylać mus morelowy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować