REKLAMA

Jogurtowiec z musem morelowym

wyświetlono: 1261 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jogurtowca robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie.

opublikowany: 17.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa jogurtowa :
    jogurt naturalny - 1 l
    żelatyna - 8 płaskich łyżeczek
    cukier - 1 szkl
    woda - 3/4 szkl
    kakao - 1 łyżka
    Mus morelowy :
    morele - 1 puszka ( 820 g )
    galaretki pomarańczowe - 2 szt
    żelatyna - 2 łyżeczki
    Dodatkowo :
    biszkopty okrągłe - 150 g
    herbatniki - 16 szt
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Jak zrobić Jogurtowiec z musem morelowym?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jogurtowa :
    Do wysokiego naczynia wlać jogurt, dodać cukier, zmiksować.
    Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Następnie żelatynę podgrzać, dodać do jogurtów mieszając, aby nie zrobiły się grudy.
    Mus morelowy:
    Morele odlać z soku, odsączyć na sicie.
    Sok uzupełnić wodą tak, aby powstało 0,5 litra, podgrzać, zdjąć z ognia i do gorącego soku wsypać galaretki z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny.
    Morele zmiksować, dodać do syropu z galaretkami, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
    Spód tortownicy 26 cm, wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć większą część jogurtu, warstwę herbatników i resztę jogurtu wymieszanego z kakao.
    Na samym końcu wylać mus morelowy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE