Sernik z mascarpone

4.39 (212 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

lekki, puszysty i bardzo wilgotny

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 gram herbatników petit-beuerre
    750 gram sera twarogowego śmietankowego
    250 gram sera mascarpone
    1 szklanka cukru
    5 jajek L
    1 szklanka śmietanki 30 %
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.39 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wyłożyć na dnie blaszki 25 cm / 36 cm. Ser twarogowy przełożyć do miski. Dodać do niego ser mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier i żółtka. Wymieszać mikserem tak, żeby nie było grudek sera . Dodać proszek budyniowy. Wymieszać. W osobnych miskach ubić śmietankę oraz białka na pianę. Ubite śmietankę oraz białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na herbatniki. Sernik piec 60 - 80 minut w 180 st C. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy sernik się upiekł. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować