Sernik z kremem Speculoos

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie, o smaku kremu Speculoos - kremu z ciasteczek korzennych

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g ciastek korzennych
    3/4 kostki masła
    1kg sera w wiaderku President
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru drobnego
    1x budyń śmietankowy
    100ml śmietany 30%
    2 łyżki kremu Speculoos

    250g serka mascarpone
    300ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka kakao

    100g białej czekolady
    odrobina śmietany 30%
    pół łyżeczki cynamonu

    do dekoracji: pierniczki, choinki bezowe, srebrny brokat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z kremem speculoos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
    Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.
    Wkładamy do lodówki na ok 30minut.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser,
    krem Speculoos i miksujemy.
    Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
    Sernik pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu.
    Odkładamy do wystygnięcia.

    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cynamon i śmietankę. Mieszamy.

    Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.
    Do części kremu dodajemy kakao - miksujemy.

    Sernik oblewamy czekoladą.
    Gdy polewa zastygnie dekorujemy kremem mascarpone,
    ciasteczkami, bezami i brokatem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować