Sernik z konfiturą różaną pod bezą kokosową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo aksamitny i kremowy sernik, cudownie pachnący domową konfiturą z płatków róży. Na wierzchu beza z delikatnym aromatem kokosu. Sernik świetnie sprawdzi się jako ciasto świąteczne, a także jako wspaniały dodatek do kawy. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    250g mąki
    8 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g konfitury z płatków róż

    Masa serowa
    1 kg twarogu sernikowego
    1 szklanka cukru – dosypać gdyby ser był kwaśny
    100 g miękkiego masła
    Kilka kropel aromatu waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    150 g śmietany 18%
    5 żółtek
    1 jajko

    Beza:
    5 białek
    120g cukru pudru
    4 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik z konfiturą różaną pod bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, delikatnie wyłożyć masę serową. Piec przez 50 – 60 minut w 160 stopniach, gdy zacznie się delikatnie rumienić wyłożyć bezę, piec kolejne 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Masa serowa: Ser, cukier, aromat waniliowy, masło oraz budyń z mąką, zmiksować na gładką masę. Następnie powoli wlewać śmietanę, dokładać po jednym żółtku i jajko. Całość utrzeć do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 3. Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej, jednolitej piany. Na koniec wsypać kokos, delikatnie wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować