Bardzo aksamitny i kremowy sernik, cudownie pachnący domową konfiturą z płatków róży. Na wierzchu beza z delikatnym aromatem kokosu. Sernik świetnie sprawdzi się jako ciasto świąteczne, a także jako wspaniały dodatek do kawy. Polecam.
30 min
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Ciasto półkruche:
250g mąki
8 dag cukru pudru
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g konfitury z płatków róż
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka cukru – dosypać gdyby ser był kwaśny
100 g miękkiego masła
Kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
150 g śmietany 18%
5 żółtek
1 jajko
Sernik z konfiturą różaną pod bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, delikatnie wyłożyć masę serową. Piec przez 50 – 60 minut w 160 stopniach, gdy zacznie się delikatnie rumienić wyłożyć bezę, piec kolejne 10 minut, do zrumienienia.
2.Masa serowa: Ser, cukier, aromat waniliowy, masło oraz budyń z mąką, zmiksować na gładką masę. Następnie powoli wlewać śmietanę, dokładać po jednym żółtku i jajko. Całość utrzeć do uzyskania kremowej konsystencji.
3.Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej, jednolitej piany. Na koniec wsypać kokos, delikatnie wymieszać łyżką.
Komentarze