Sernik z ananasem pod kokosową pierzynką

4.5 (160 ocen)

Pyszny, kremowy sernik, przykryty kokosową pierzynką. Poezja!

Składniki:

  • Ciasto kruche
    •250 g mąki pszennej
    •150 g zimnego masła
    •70 g cukru pudru
    •1 op. cukru waniliowego (16 g)
    •1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    •3 żółtka

    Masa serowa
    •1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony)


    •200 g cukru
    •1,5 szkl mleka
    •1,5 op. budyniu waniliowego w proszku (60 g)
    •2 jajka
    •3 żółtka
    •½ szkl. oleju

    Kokosowa pierzynka
    •6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej)
    •szczypta soli
    •200 g cukru
    •120 g wiórek kokosowych

    Dodatkowo
    •puszka ananasów w plastrach
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z ananasem pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche

    Wszystkie składniki zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto wykleić do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w 180 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
  • 2. Masa serowa

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia. Powstałą masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut.
  • 3. Pod koniec tego czasu przygotować kokosową pierzynka: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, za każdym razem miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 40-50 minutach otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na serniku ułożyć pokrojony w kostkę ananas. Na ananasie wysmarować kokosową pierzynkę. Piec dalej w 170 st.C przez około 15 minut, aż pierzynka się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Sernik najlepiej smakuję 2-3 dni po upieczeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować