Bardzo delikatne ciasto, niezwykle lekkie i puszyste. Sprawdzi się zarówno na sobotnie popołudnie jak i uroczyste przyjęcie. Mój mąż powiedział o nim ,,Niebo w gębie"!
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Murzynek:
4 żółtka
7 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Murzynek z bezą kokosową pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Murzynek: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany i oleju. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować bezę Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 -30 minut. Do lekkiego zrumienienia bezy.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder. Gdy masa stanie się błyszcząca wsypać kokos, delikatnie zamieszać łyżką.
3.Chmurka kokosowa: Kokos zmielić. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kokos. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę. Gotową masę wyłożyć na zimne ciasto. Ułożyć herbatniki. Włożyć do lodówki. Wierzch polać chłodną polewą czekoladową.
Komentarze