Sernik z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

połączenie sernika i szarlotki

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    1/2 szkl płatków owsianych
    5 herbatników
    40 g masła
    masa serowa:
    1/2 kg sera
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    jabłka:
    2 kwaśne jabłka
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Jabłecznik

Sernik z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Płatki prażymy na suchej patelni. Herbatniki rozkruszamy drobno. Masło rozpuszczamy. Płatki mieszamy z ciastkami i masłem. Wykładamy na formę i dociskamy do dna. Formę wstawiamy na 5 minut do piekarnika 180 stopni, potem wyjmujemy i studzimy.
    masa serowa:
    Ser, cukier, cukier waniliowy,śmietanę,mąkę oraz żółtka miksujemy krótko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą masy.
    jabłka:
    Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny a następnie posypujemy cynamonem. Cukier rozpuszczamy na patelni a gdy zacznie się karmelizować dodajemy jabłka. Jabłka podsmażamy w karmelu aż zrobią się miękkie.

    Wykonanie:
    Skarmelizowane jabłka układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Zalewamy całość masą serową. Lekko stukamy o podłogę formą aby masa równomiernie się rozłożyła między jabłkami. Sernik pieczemy około godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzimy, a potem ozdabiamy prażonymi jabłkami i białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować