Pieczony sernik z karmelizowanymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka z masłem zmiksuj na " mokry piasek ". Tortownicę o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia ,wysyp pokruszone ciastka na dno tortownicy ,dociśnij. Wstaw do lodówki.
2.Twaróg zmiksuj z cukrem, wbij jajka dodaj jogurt i ponownie miksuj ,na koniec wsyp proszek budyniowy , zmiksuj.
3.Masę serową wylej na zimny spód .Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,piecz 40 minut. Następnie zostaw w wyłączonym piekarniku 2 godziny. Po tym czasie wystaw i wystudź w temperaturze pokojowej.
4.Figi umyj i przekrój na cztery , Masło rozpuść z miodem na patelni ,dodaj figi ,duś około 3 minuty.Lekko przestudź, następnie wyłóż na zimny sernik.
Komentarze