Pieczony sernik z karmelizowanymi figami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jeśli lubicie eksperymentować z sernikami ,a wasze smaki to połączenie sernika i fig ,zapraszam do spróbowania tego przepisu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • masa serowa:
    twaróg tłusty 2 kostki ( razem 500 gram)
    cukier kryształ 3/4 szklanki
    jajka 3 sztuki
    budyń śmietankowy 1 opakowanie
    jogurt grecki 250 ml.

    oraz:
    figi świeże 5 sztuk
    masło 1 łyżka
    miód lipowy lub inny 1 łyżka

    spód sernika :
    masło 40 gram
    kruche ciastka lub maślane herbatniki 160 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Pieczony sernik z karmelizowanymi figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka z masłem zmiksuj na " mokry piasek ". Tortownicę o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia ,wysyp pokruszone ciastka na dno tortownicy ,dociśnij. Wstaw do lodówki.
  • 2. Twaróg zmiksuj z cukrem, wbij jajka dodaj jogurt i ponownie miksuj ,na koniec wsyp proszek budyniowy , zmiksuj.
  • 3. Masę serową wylej na zimny spód .Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,piecz 40 minut. Następnie zostaw w wyłączonym piekarniku 2 godziny. Po tym czasie wystaw i wystudź w temperaturze pokojowej.
  • 4. Figi umyj i przekrój na cztery , Masło rozpuść z miodem na patelni ,dodaj figi ,duś około 3 minuty.Lekko przestudź, następnie wyłóż na zimny sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Nabiał Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik

To może cię zainteresować