SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM

4.89 (151 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1/4 szklanka mleka
    SER :
    1 kg sera wiaderkowego, mielonego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanka mleka
    2 cukry waniliowe
    2 budynie waniliowe, bez cukru po 40 g
    POLEWA KAJMAKOWA :
    400 g gotowej masy kajmakowej
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanka mleka
    kokos i płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.89 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na murzynku z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mariola Łyczak 1. Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia.
    Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.
  • Mariola Łyczak 2. Ser - żółtka ucieramy mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą pianę na sztywno z białek. Ser delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
    Wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy ser i ponownie pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 % C.
    Sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Polewa- w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę, mieszamy ją z masą kajmakową i zagotowujemy w garnku na małym ogniu.
    Na ciepłe ciasto wylewamy polewę, wierzch dekorujemy koksem i orzechami. Ostudzony sernik chłodzimy w lodowce kilka godzin.
    Ciasto jest wyjątkowo smaczne, pulchne i delikatne, gorąco polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować