Sernik na murzynku to jedno z pyszniejszych ciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO :
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1/4 szklanka mleka
SER :
1 kg sera wiaderkowego, mielonego
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
2 budynie waniliowe, bez cukru po 40 g
POLEWA KAJMAKOWA :
400 g gotowej masy kajmakowej
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanka mleka
kokos i płatki migdałów do dekoracji
Sernik na murzynku z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia.
Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.
2.Ser - żółtka ucieramy mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą pianę na sztywno z białek. Ser delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy ser i ponownie pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 % C.
Sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa- w gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę, mieszamy ją z masą kajmakową i zagotowujemy w garnku na małym ogniu.
Na ciepłe ciasto wylewamy polewę, wierzch dekorujemy koksem i orzechami. Ostudzony sernik chłodzimy w lodowce kilka godzin.
Ciasto jest wyjątkowo smaczne, pulchne i delikatne, gorąco polecam.
Komentarze