Sernik z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sernik w temperaturze pokojowej.
Spód ciasteczkowy:
Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać masło, wymieszać.
Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno). Rozkruszone ciastka wyłożyć na dno blaszki, wyrównać łyżką. Schłodzić 30 minut w lodówce.
Masa twarogowa:
Twaróg, jajka, śmietankę, cukier i mąkę przełożyć do misy mixera i zmiksować krótko do połączenia się składników 1 minutę.
Masę serową przelać na spód ciasteczkowy. Piekanrnik nagrzać do 180 stopni piec w kąpieli wodnej. Ja do piekarnika dałam prostokątną blaszkę z gorącą woda ok 2cm wody, na blaszkę kratkę i na to tortownicę z ciastem.
Piec 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 90 minut.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do ostygnięcia.
Na górę wyłóżyć puszkę kajmaku, brzegi posypać kokosem.
Komentarze