Sernik z kajmakiem

4.11 (56 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z kajmakiem.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa twarogowa:
    1kg twarogu z wiaderka (piątnica)
    4 jajka
    250g cukru (jeśli wolisz mniej słodkie 200g)
    3 łyżki mąki pszennej
    200ml śmietanki 30%

    Spód ciasteczkowy:
    200g ciastek zbożowych
    80g masła roztopionego
Wystaw ocenę:

4.11 (56 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sernik w temperaturze pokojowej.

    Spód ciasteczkowy:
    Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać masło, wymieszać.
    Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno). Rozkruszone ciastka wyłożyć na dno blaszki, wyrównać łyżką. Schłodzić 30 minut w lodówce.

    Masa twarogowa:
    Twaróg, jajka, śmietankę, cukier i mąkę przełożyć do misy mixera i zmiksować krótko do połączenia się składników 1 minutę.

    Masę serową przelać na spód ciasteczkowy. Piekanrnik nagrzać do 180 stopni piec w kąpieli wodnej. Ja do piekarnika dałam prostokątną blaszkę z gorącą woda ok 2cm wody, na blaszkę kratkę i na to tortownicę z ciastem.
    Piec 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 90 minut.
    Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do ostygnięcia.

    Na górę wyłóżyć puszkę kajmaku, brzegi posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować