Sernik z jogurtu greckiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny i aksamitny sernik, rozpływa się w ustach.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 250 g,
    masło 150 g,
    Ciasto:
    jajka 5 szt ,
    jogurt grecki 800 g,
    cukier puder 1 i 1/2 szk,
    budyń waniliowy 2 op,
    cukier waniliowy 1 op,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki,
    olej 50 ml,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    Do posypania:
    czekolada mleczna 100 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z jogurtu greckiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać jogurt, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać pianę z białek i mieszać do momentu połączenia się piany z ciastem.
    Masę przełożyć do formy. Piec 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto ostudzić.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować