REKLAMA

"Sernik" z jogurtu greckiego z malinową pianką

wyświetlono: 1534 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Sernik bez sera i bez cukru, który z powodzeniem może zastąpić deser lodowy; lekki i orzeźwiający w smaku; przepis autorski.

opublikowany: 10.08.2013
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na masę jogurtową:
    250 g masła
    400 g jogurtu greckiego (lub typu greckiego)
    400 g mleka skondensowanego słodzonego
    3 żółtka
    6 łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    Na piankę malinową:
    3 białka
    250 g malin
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    kilka herbatników do wyłożenia spodu
    maliny do ozdoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • sernik z malinami 1. Masło miksujemy z żółtkami na gładką, jednolitą masę, a następnie dodajemy po jednej łyżce mleko, a potem jogurt. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i przestudzoną dodajemy do masy (najlepiej jest to robić małymi porcjami, wtedy na pewno dokładnie się połączy). W przypadku tej masy ważne jest żeby nie była miksowana zbyt długo, bo się podzieli; jeśli po dodaniu jogurtu i żelatyny składniki tylko połączą się przestańcie miksować.
  • sernik z malinami 2. Białka ubijamy na sztywna pianę. Maliny miksujemy z cukrem i zagotowujemy, a następnie zestawiamy z palnika żeby przestały bulgotać. Gorące wlewamy powoli do białek nie przerywając ubijania / miksowania. Miksujemy jeszcze przez 20 minut - w tym czasie masa stanie się puszysta i przestygnie.
  • sernik z malinami 3. Dno foremki (tortownica ok. 23 cm) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy masę jogurtową, a na wierzch malinową pianę. Posypujemy malinami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • maliny 4. P.S.
    Piana na cieście jest bardzo delikatna - nie sztywnieje tak jak typowa beza włoska - dlatego jeśli chcecie żeby ciasto zachowało swoją formę, np. leżąc na stole w czasie przyjęcia, wystarczy że dodacie do niej 3 łyżeczki żelatyny. Musicie je zalać 3 łyżami zimnej wody,a następnie rozmieszać w gorących malinach. Ta ilość żelatyny nie spowoduje, że piana będzie twarda, a jedynie pozwoli jej ładnie wyglądać na paterze podczas kilkugodzinnego spotkania, spowoduje że nie spłynie. Jeśli natomiast będziecie ciasto podawać bezpośrednio z lodówki, w porcjach do bezpośredniego zjedzenia bazujcie śmiało na podstawowych wskazaniach z przepisu :-)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Sernik z jogurtu greckiego

Delikatny i aksamitny sernik, rozpływa się w ustach.

kategoria: Ciasta opublikowany: 16.04.2017 | wyświetlono: 1008 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Sernik z jogurtu greckiego z wiśniami pod galaretką

Niezwykle delikatny i puszysty jogurto - sernik, nieco bardziej dietetyczny od tradycyjnego sernika.

kategoria: Desery opublikowany: 20.04.2015 | wyświetlono: 3123 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE