Sernik z dodatkiem jogurtu

4.44 (204 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedyś będąc w restauracji jadłam przepyszny sernik. Długo nie mogłam odtworzyć jego smaku. Metodą prób i błędów w końcu mi się udało. Przedstawiam wam przepis na idealny sernik z kruszonką. Sernik idealnie równy i bardzo delikatny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do piec
    Składniki na masę serową:
    800g twarogu, 2x400g jogurtu greckiego, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 4 jaja, 2 opakowania budyniu,
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z dodatkiem jogurtu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz.
  • 2. Twaróg wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera, dodać 4 całe jaja. Miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.
  • 3. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na to 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i posypać pozostałą częścią kruszonki.
  • 4. Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować