Sernik bez sera, czyli pyszny, puszysty, lekki serniczek przygotowany z jogurtów greckich. Idealny deser do kawy.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Sernik:
1) 2 duże jogurty greckie (2x400 g)
2) 4 jajka
3) budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
4) pół szklanki cukru
5) 50 g masła
6) kilka kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
7) szczypta soli
8) cukier puder do dekoracji
Spód:
1) ok. 160 g biszkoptów
2) 100 g masła
*szklanka – 250 ml
*tortownica o śr. 24 cm
Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty kruszymy blenderem i dodajemy do nich masło. Wszystko razem mieszamy (masa powinna mieć konsystencję podobną do mokrego piachu), a następnie tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy.
2.Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek.
3.W misce mieszamy jogurty greckie, żółtka, budyń oraz roztopione masło.
4.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już wystudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze