Sernik z jogurtów greckich

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sernik bez sera, czyli pyszny, puszysty, lekki serniczek przygotowany z jogurtów greckich. Idealny deser do kawy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:
    1) 2 duże jogurty greckie (2x400 g)
    2) 4 jajka
    3) budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
    4) pół szklanki cukru
    5) 50 g masła
    6) kilka kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
    7) szczypta soli
    8) cukier puder do dekoracji
    Spód:
    1) ok. 160 g biszkoptów
    2) 100 g masła
    *szklanka – 250 ml
    *tortownica o śr. 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy blenderem i dodajemy do nich masło. Wszystko razem mieszamy (masa powinna mieć konsystencję podobną do mokrego piachu), a następnie tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy.
  • 2. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek.
  • 3. W misce mieszamy jogurty greckie, żółtka, budyń oraz roztopione masło.
  • 4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już wystudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować