Sernik z jogurtów greckich

5 (166 ocen)

Sernik bez sera a jaki pyszny. Kruchy czekoladowy spód i delikatna masa jogurtowa. Ciasto smakuje po upieczeniu jak sernik.

Składniki:



  • Kruche ciasto
    1,5 szkl mąki pszennej
    125 g margaryny
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    Masa jogurtowa
    3 jogurty greckie po 400 g
    8 jajek
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki oleju
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki jogurtu naturalnego

Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i zapiec około 20 minut w 180 stopniach. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować