Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem

4.51 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasteczkowy spód:
    160 g ciastek maślanych
    30 g roztopionego masła
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru

    Karmelizowane gruszki:
    1 łyżka masła
    5 gruszek
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu

    Masa serowa:
    750 g twarogu z wiaderka
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    3/4 szklanki drobnego cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka imbiru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki pszennej

    Ganache z białej czekolady:
    100 g białej czekolady
    3 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier, a gdy zacznie bulgotać, dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy, co jakiś czas mieszając i przewracając (proces ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Musimy też uważać, żeby nie przypalić karmelu - zrobi się gorzki i niesmaczny). Gruszki odstawiamy na bok, a gdy wystygną, odsączamy z nadmiaru karmelu.
  • 3. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do misy miksera (powinny mieć temperaturę pokojową). Miksujemy tylko do połączenia składników - sernik nie może się zbytnio napowietrzyć, bo wyrośnie, a później opadnie. Przygotowaną masę przelewamy na ciasteczkowy spód, układamy gruszki wypukłą stroną do góry i wciskamy w sernik.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Sernik pieczemy 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin.
  • 5. W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 15 min). GOTOWE! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować