Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
2.Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier, a gdy zacznie bulgotać, dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy, co jakiś czas mieszając i przewracając (proces ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Musimy też uważać, żeby nie przypalić karmelu - zrobi się gorzki i niesmaczny). Gruszki odstawiamy na bok, a gdy wystygną, odsączamy z nadmiaru karmelu.
3.Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do misy miksera (powinny mieć temperaturę pokojową). Miksujemy tylko do połączenia składników - sernik nie może się zbytnio napowietrzyć, bo wyrośnie, a później opadnie. Przygotowaną masę przelewamy na ciasteczkowy spód, układamy gruszki wypukłą stroną do góry i wciskamy w sernik.
4.Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Sernik pieczemy 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin.
5.W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 15 min). GOTOWE! :)
Komentarze