Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem

  • wyświetlono: 1152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady.

dagooshya
  • 90min

Składniki

Ciasteczkowy spód:
160 g ciastek maślanych
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru

Karmelizowane gruszki:
1 łyżka masła
5 gruszek
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej

Ganache z białej czekolady:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem

  • 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier, a gdy zacznie bulgotać, dodajemy gruszki i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy, co jakiś czas mieszając i przewracając (proces ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Musimy też uważać, żeby nie przypalić karmelu - zrobi się gorzki i niesmaczny). Gruszki odstawiamy na bok, a gdy wystygną, odsączamy z nadmiaru karmelu.
  • 3. Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do misy miksera (powinny mieć temperaturę pokojową). Miksujemy tylko do połączenia składników - sernik nie może się zbytnio napowietrzyć, bo wyrośnie, a później opadnie. Przygotowaną masę przelewamy na ciasteczkowy spód, układamy gruszki wypukłą stroną do góry i wciskamy w sernik.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Sernik pieczemy 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na 10 godzin.
  • 5. W garnku gotujemy wodę, a na wierzch kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Czekoladę połamaną na kostki i śmietanę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, przelewamy na sernik. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 15 min). GOTOWE! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikgruszkideserybiała czekoladamojewypieki com
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodane przez: capri

sernik z białą czekoladą i truskawkami

Czysta rozkosz dla podniebienia...

Sernik z biała czekolada

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik z białą czekoladą

Puszysty , delikatny , kremowy...

Sernik z białą czekoladą i oreo

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Sernik z białą czekoladą i oreo

W tym serniku mamy lekką kwaskowatość...

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Tak delikatny , że swoją konsystencją...

Murzynek z białej czekolady z gruszkami

Dodane przez: nataliaa92

Murzynek z białej czekolady z gruszkami

Murzynek nieco inaczej, o ile można...

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Delikatny, słodki, puszysty, z...