Sernik z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z podwójnej porcji. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesianą mąkę. Na koniec wlać ocet delikatnie mieszając łyżką całość. Przelać na blaszkę piec w tem. 180 stopni przez ok 35 - 40 min.
Upieczony biszkopt należy podzielić na dwie części i nasączyć.
Ser zmiksować z dwoma łyżkami cukru. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodać do sera i zmiksować. Na koniec ubić śmietanę z dwoma fixami i połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową i lekko docisnać i również nasączyć . Na koniec posmarować wirzch dżemem i posypać wiórkami kokosowymi, przesmażonymi na suchej patelni.
Porady
Najlepiej wybrać galaretkę cytrynową lub pomarańczową.
Komentarze