Zapiekanka obiadowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moim odwiecznym problemem było zawsze "co zrobić z mięsem z rosołu"? Zapiekanka jest doskonałym sposobem na wykorzystanie mięsa z obiadu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. pół paczki makaronu muszelki, świderki - zależy od upodobań
    ok. 1/2 kg. pieczarek
    2 duże cebule
    mięso pozostałe z rosołu (duże skrzydło z indyka, kawałek pręgi wołowej - im więcej tym lepiej)
    kawałek żółtego sera - wg. uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka obiadowa 1. Gotuje makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Najważniejsze jest żeby go nie rozgotować. Obieram cebulę i pieczarki, a następnie razem je smażę do miękkości. Solę i pieprzę do smaku. Obieram mięso z rosołu, kroję w kawałeczki. Następnie dodaję mięso do pieczarek i cebuli, chwilkę razem podsmażam. Do naczynia żaroodpornego wykładam zmieszaną całość tj. makaron z pięsem i pieczarkami. Na całość sypę starty ser.
  • ZAPIEKANKA 2. Całość zapiekam w nagrzanym uprzednio piekarniku w tem. 180 stopni przez ok. 15-20 min. (ser musi ładnie się rozpłynąć).
  • Zapiekanka 3. Smacznego :-)

Porady

Mięso z pieczarkami i cebulką należy dobrze doprawić by całość miała wyrazisty smak. Zamiast startego sera można połóżyć cienkie plasterki sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować