Sernik z czarną porzeczką

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam sernikii i uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny czyli sernik z dżemem z czarnej porzeczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 500 g sera mielonego
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku co 30 sekund cały czas ucierając.
    • Dodać mąkę ziemniaczaną, po wymieszaniu dodać dżem i śmietanę.
    • Dokładnie wymieszać i wlać do małej tortownicy, o średnicy 20 cm, której wyłożyć dno folią aluminiową..
    • Piec w 130 st.C przez 80 minut.
    • Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, następnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut.
    • Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Porady

Zamiast dżemu z czarnej porzeczki można użyć 1 szklanki surowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować