Sernik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozkruszamy bez wewnętrznej masy i łączymy z rozpuszczonym masłem, układamy w formie dokładnie dociskając, wstawiamy do lodówki na około 15 min.
2.Ser biały przeciskamy przez praskę, a następnie miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru, a następnie delikatnie łączymy z masą serową, którą dzielimy na 3 części.
3.Porzeczki miksujemy blenderem, dzielimy na 2 części (jedna może być większa,będzie ciemniejszy kolor masy serowej) i dodajemy do pierwszej części czystej masy serowej.Dodajemy także 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody.Mieszamy.
4.Na wcześniej przygotowany spód z ciastek wylewamy pierwszą część masy serowo-owocowej, odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
5.Do drugiej części sera, analogicznie, dodajemy mniej zmiksowanej porzeczki (dzięki temu kolejna warstwa będzie jaśniejsza) oraz 2 łyżki żelatyny i także odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na koniec wylewamy na masę owocową, pozostałą masę serową (białą), do której także musimy wcześniej dodać żelatynę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny (najlepiej na całą noc)
Porady
Wersja dla leniuszków zakłada zrobienie tylko jednej warstwy porzeczkowej, w tym wypadku na początku masę serowa dzielimy tylko na 2 części, 1 porzeczkową i 1 białą, serową. Sernik oprócz spodu będzie miał 2 warstwy.
Komentarze