SERNIK Z CHOINKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i efektowny sernik z zielonymi choinkami :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mąki pszennej typ 400
    140g cukru
    3 jajka
    100g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    barwnik spożywczy w kolorze zielonym

    MASA SEROWA:
    700g sera z wiaderka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    50 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ szkl. cukru pudru
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z choinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując. 
    3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło.
    4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy. 
    5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę. 
    6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min. 
    7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.

    MASA SEROWA:
    1. Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami. 
    2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
    3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem. 
    4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
    5. Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min.

Porady

Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować