Sernik z choinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło.
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy.
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min.
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.
MASA SEROWA:
1. Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.
2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem.
4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
5. Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min.
Porady
Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze