Muffinki cynamonowe z choinkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękne i bardzo urokliwe muffinki za sprawą czekoladowych zielonych choinek. Są pyszne i pachną cynamonem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na muffinki:
    1 jajko
    3/4 szkl. mleka
    150 g cukru pudru
    8 dag rozpuszczonego masła (temp. pokojowa)
    25 dag maki pszennej
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania muffinek
    na choinki:
    2 tabliczki białej czekolady
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    10 paluszków
    kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
    dodatkowo:
    złote gwiazdy z opłatka
    cukrowa posypka do
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Choinki Muffinki

Muffinki cynamonowe z choinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie muffinek:
    Wszystkie podane składniki na muffinki należy razem zmiksować.
    Następnie nakładać łyżką ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 25 min. do momentu, aż patyczek w nie wbity będzie suchy.
    Po upieczeniu wystudzić muffinki. Następnie oprószyć je cukrem pudrem.
  • Muffinki cynamonowe z choinkami 2. Przygotowanie choinek:
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki z każdej strony.
    Pozostawiamy je do wyschnięcia.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Gdy jest rozpuszczona ściągamy z ognia.
    Mieszając dodajemy parę kropli barwnika zielonego.
    Za pomocą woreczka cukierniczego z małym otworem na paluszkach czekoladą rysujemy choineczki, najlepiej na papierze do pieczenia ciast.
    Do każdej choinki u góry doczepiamy złota gwiazdę z opłatka.
    Choinki posypujemy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
    Etap końcowy:
    Do każdej oprószonej cukrem pudrem muffinki mocujemy na środku zastygniętą choinkę czekoladową.

Porady

Zamiast zwykłych paluszków możemy do wykonania choinek użyć gotowych cieniutkich paluszków miętowych w czekoladzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować