Sernik z chałwą i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem pary z wody. Dzięki temu zabiegowi jest wilgotny. Połączony z czekoladą i chałwą jest wyśmienity. Do tego mus truskawkowy! Pyszności!

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sernik:
    250 g ciastek biszkoptowych
    75 g margaryny
    1 kg twarogu zmielonego (z wiaderka)
    0,5 szklanki cukru
    40 g budyniu waniliowego
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    100 g chałwy waniliowej
    100 g czekolady mlecznej
    0,5 szklanki śmietany 36%

    Mus truskawkowy:
    430 g truskawek
    5 łyżek wody
    1,5 łyżki żelatyny
    130 g cukru pudru
    500 ml śmietany 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Sernik z chałwą i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:
    Ciastka biszkoptowe miksujemy na drobny pył przy użyciu blendera. Mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piekarnik nastawiamy na 180*C (funkcja góra-dół). Odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy twaróg. Wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się. Wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie kolejno wbijamy po jednym jajku. Czekamy aż każde połączy się z twarogiem, dopiero dokładamy kolejne. Wyłączamy mikser. Do czekolady dodajemy kilka łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy . Miksujemy na wolnych obrotach i wlewamy czekoladę do misy. Następnie dokładamy pokruszoną chałwę i wlewamy śmietankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy tortownicę. Do osobnej foremki wlewamy wrzątek, wstawiamy na dno piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą i ustawiamy piekarnik na funkcję termo obiegu. Pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (najlepiej całą noc).
  • 2. Mus truskawkowy:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Z truskawek obieramy szypułki, myjemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do osobnego garnka, dodajemy cukier puder. Podgrzewamy do momentu zagotowania, zdejmujemy z ognia. Wkładamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wlewamy mus truskawkowy i miksujemy na wolnych obrotach aż całość się połączy. Wykładamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować