Sernik w cieście francuskim

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 30 min

Połączenie białej czekolady i chałwy sprawia, że sernik rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
    90 dag mielonego twarogu
    4 jajka
    łyżka masła
    40 dag słodzonego mleka skondensowanego
    0,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki olejku waniliowego
    ok. 0,5 łyżeczki olejku migdałowego
    łyżka soku z cytryny
    12 dag białej czekolady
    17 dag chałwy waniliowo-orzechowej

    Do dekoracji:
    7 łyżek płatków migdałów
    8 dag startej chałwy
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę (śr. 21 cm) smarujemy miękkim masłem. Wylepiamy ciastem, zostawiając 5-centymetrowy brzeg, i także smarujemy masłem.
  • 2. Twaróg, mleko, cukier, sok z cytryny, oba olejki oraz jajka miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Chałwę kroimy
    w kawałki i z czekoladą dodajemy do masy, mieszamy. Wlewamy do tortownicy. Brzegi ciasta wykładamy na masę i lekko dociskamy. Posypujemy chałwą i płatkami migdałów.
  • 3. Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny Do przygotowania masy serowej zamiast słodzonego mleka skondensowanego możemy użyć niesłodzonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować