Makowiec w cieście francuskim

4.42 (207 ocen)

  • 35 min

Makowiec bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a ze stołu znika w 5 minut :)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    300g ciasta francuskiego
    450g maku
    1 jajko
    Można do maku dodać:
    szklankę orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
    1/2 szklanki cukru
    skórkę pomarańczy


    Lukier:
    1/2 szklanka cukru pudru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.42 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zaparzonego i zmielonego maku dodajemy: kilka kropel aromatu, cukier, miód i orzechy. Wszystko mieszamy.
  • Pokrojnoe cisto 2. Gotowe francuskie ciasto nacinamy po bokach na ukośne paski (ok.1-2cm).
  • Nakładamy maskę makową. 3. Na środek nakładamy masę makową.
  • Zaginamy tworząc tzw. jodełkę. 4. Zaginamy wszystkie nacięcia do środka, najpierw jedną połowę, potem drugą, aż spotkają się na środku i stworzą ładną całość.
  • Posmarowane. 5. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby ciasto po upieczeniu ładnie się zarumieniło.
  • Po upieczeniu. 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 20-30 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni z wierzchu.
  • Gotowy lukier 7. Lukier.
    Cukier i wodę musimy bardzo dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Lukier powinien wyjść gładki i jednolity.
  • Efekt końcowy ;) 8. Na koniec polewamy ostudzone ciasto lukrem. Można również posypać posypką, perełkami, skórką z pomarańczy itd,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować