30 dag mąki
4 dag kakao
40 dag cukru, sól
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag masła
1 kg gruszek
5 jajek
cukier waniliowy
1 kg twarogu
sok z cytryny
budyń waniliowy
aromat waniliowy
cukier puder
Sernik tygrysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z 10 dag cukru, kakao, solą i proszkiem do pieczenia.Dodać aromat, jajko i 20 dag masła. Zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki. Na spodzie formy rozwałkować 1/3 ciasta. Pozostałe podzielić na połowę, jedna część rozwałkować , wyciąć pasek i wylepić brzegi. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Gotować 5 minut w syropie z 1/2 l wody i 10 dag cukru. Wlać sok z cytryny, ostudzić. Osaczone owoce ułożyć na cieście. Ser utrzeć z resztą cukru, cukrem waniliowym , 4 jajkami, budyniem i resztą stopionego masła. Rozsmarować na owocach.Rozwałkować resztę ciasta, porwać na kawałki ułożyć na masie. Piec godzinę w temp. 200 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze