Kurze piersi w polewie z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 205 stopni. W misce wymieszać 1/2 szkl maki z solą i pieprzem. Obtoczyć piersi kurczaka w przyprawionej mace. W dużym rondlu rozgrzać masło na średnim ogniu. Zbrązowić piersi z kurczaka z obu stron.Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec przez 15 min. W trakcie pieczenia kurczaka , rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dusić cebule przez 5 min, aż będzie miękka. Wsypać pozostałą mąkę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Zagotować mieszaninę. Zmniejszyć ogień. Gotować przez 15 min, aż powstanie gęsta polewa. Piersi kurczaka posmarować polewą. Ponownie włożyć kurczaka do piekarnika i piec przez 5 min. Podawać kurczaka z resztą polewy, jako przystawkę.
Komentarze