Sernik truskawkowy na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozdrobnić na miałko, wymieszać z masłem.
2.Na spód tortownicy o średnicy 15 cm wyłożyć pokruszone ciasteczka, dokładnie ugnieść. Schłodzić.
3.Kwaśną śmietanę, twaróg i cukier dokładnie połączyć.
4.Żelatynę namoczyć w mleku, następnie rozgrzać w kąpieli wodnej, dodać do sera. Wymieszać.
5.Truskawki zagotować z cukrem kryształem i sokiem z cytryny . Zblendować na gładkie puree. 80 g puree połączyć z masą serową.
6.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem . Delikatnie wymieszać z masą serowo - truskawkową. Wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić.
7.Żelatynę namoczyć w wodzie, rozgrzać w kąpieli wodnej i następnie połączyć z puree truskawkowym. Wylać na serową warstwę. Zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
8.Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
9.Truskawki umyć, wyszypułkować. Po brzegu tortownicy dookoła ułożyć połówki truskawek, do zewnątrz przekrojoną częścią. Środek ciasta wyłożyć całymi owocami.
Komentarze