Sernik śmietanowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy z 5 łyżkami cukru i studzimy. Herbatniki kruszymy. Dodajemy do masła. Zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy 3 godziny.
2.Dwie galaretki rozpuszczamy w ok. 370 ml gorącej wody. Studzimy.
3.Śmietanę ubijamy z łyżką cukru. Tężejącą galaretkę mieszamy z serkiem i dodajemy do bitej śmietany. Do masy dodajemy jagody i maliny (trochę odkładamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Schładzamy, aż masa zgęstnieje.
4.Pozostałe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście układamy resztę jagód i malin. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Komentarze