Sernik pomarańczowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie spodu czekoladowego:
1. Tortownicę o średnicy około 24 -26cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wystawiając papier poza nią. Boki tortownicy smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy około 7 minut z cukrem, aż będzie mocno puszyste. W małej misce ubijamy jajko, by było dobrze spienione. Na koniec łączymy wszystkie składniki zaczynając od przestudzonej czekolady z ubitym masłem, następnie dodajemy mąkę a na koniec ubite jajko.
3.Ciastem wypełniamy formę i podpiekamy w piekarniku około 7-10 minut - na wierzchu powinna pojawić się cienka skorupka. Wyjmujemy tortownicę ale nie wyłączamy piekarnika.
Przygotowanie masy sernikowej
4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać pure dyniowe, ser oraz sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy - połączyć składniki. W drugiej misce ubić jajka i dodać do masy serowej - zmiksować na końcu dodać mąkę wymieszaną z budyniem.
5. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i wstawiamy ponownie do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60-70 minut.
6. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy go do wystudzenia w tortownicy. Najlepiej jak by poleżał przynajmniej 12h.
Przygotowanie serka
7. Serek mascarpone wymieszaj z barwnikiem pomarańczowym, cukrem waniliowym i odrobiną aromatu pomarańczowego lub cytrynowego.
8. Na koniec udekoruj wedle gustu. Możesz również udekorować sernik dowolną polewą czekoladową .
Komentarze