Ciastka korzenne - Pierniczki

4.51 (166 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Szybkie, pyszne i od razu gotowe do jedzenia

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • • Jajko „L”
    • 100g cukru
    • 200g masła
    • 50ml płynnego miodu
    • 500g mąki
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki przyprawy korzennej
    • 2-5 kropli aromatu pomarańczowego
    • Łyżka sody oczyszczonej
    • Łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Ciastka korzenne - pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko z cukrem i aromatem utrzeć na puszysta masę. Dodawać stopniowo masło oraz miód.
  • 2. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami korzennymi, soda i kakałem. Mieszankę stopniowo dodawać do masy jajeczno maślanej.
  • 3. Zagnieść kulę i owinąć ją folia spożywczą, po czym odłożyć na minimum 1h do lodówki.
  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć ulubione kształty po czym przenieść je na blachę wyłożona papierem do pieczenia w odstępach ok. 1-1,5cm.
  • 5. Ciasteczka pieczemy 10-15min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciastka udekoruj lukrem lub pozostaw bez dekoracji.

Porady

Jeśli chcesz powiesić ciastka na choince przed upieczeniem wykrój oczka słomką do napojów. Jeśli zaś chcesz aby Twoje ciastka miały lekki połysk, ok. 2 min przed wyciągnięciem ich z pieca posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować