Sernik po kapitańsku

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa.

32

Składniki

1 kg twarogu sernikowego
300 g cukru pudru
100 g masła
7 jajek
100 g orzechów włoskich
30 g świeżych drożdży
25 ml mleka
Kilka kropel olejku waniliowego
4 łyżki masy kajmakowej
Orzechy do dekoracji
Czekoladowe kulki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik po kapitańsku

  • 1. Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, twarogu, jajek i drożdży. Orzechy mielimy na drobny pył. Żółtka oddzielamy od białek. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylasernik z orzechamiprzepis_miesiąca1000Boże_Narodzeniesernik po kapitańsku

Komentarze

Podobne przepisy

Serniczki

Dodane przez: mariwanna

Serniczki

Serowe placuszki z patelni - szybkie...

Sernik

Dodane przez: sylch

Sernik

Tradycyjny Sernik z przepisów mojej...

Dodane przez: akrobatka22

serniczki

.

sernik

Dodane przez: Magdalena Bury

Sernik

Łatwy sernik który zawsze się udaję

Sernik

Dodane przez: Paulina16621

Sernik

Puszysty, idealny w smaku i w swojej...

image-20vaxc9

Dodane przez: Mniam1

Sernik Snickers

Sernik snikers warstwowy z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE