Jajecznica po kapitańsku

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Rewelacyjna forma uwielbianej na naszych stołach klasycznej jajecznicy z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ostrej papryczki. Przepis został przechwycony od wujka marynarza, który często serwował nam jajecznicę podczas dawnych wakacji w Szczecinie.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    120g boczku wędzonego na surowo (najlepiej w plastrach)
    15 sztuk pomidorków koktajlowych
    1/2 strączka papryczki chilli
    50g startego żółtego sera
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajecznica po kapitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony w mniejsze plastry boczek, przesmażyć, dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać roztrzepane jajka, żółty ser, doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć do momentu ścięcia jajek (według uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować