Sernik pachnący złotą jesienią

0 (0 ocen)

Pyszny puszysty sernik i soczyste gruszki. Pycha!

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kopiasta szklanka mąki
    4 łyżki masła
    żółtko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka zimnej wody
    szczypta soli

    Na sernik:
    50 dag białego sera tłustego
    5 jajek
    1/3 cukru
    1 cukier waniliowy
    łyżka masła
    skórka z 1/2 cytryny
    1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
    3 gruszki
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 gruszka
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru
    3 łyżki wody

    Plus:
    polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania ciasta
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    tortownica o średnicy 18 cm

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pachnący złotą jesienią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy spód ciasta 1. Z mąki, masła, żółtka cukru, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Ciastem wylepić formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 min.
  • Masa serowa, piana z białek, gruszki 2. Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Gruszki pokroić na ćwiartki. Ser biały zmielić.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą skórkę z cytryny, budyń. Nie przestając miksować dodawać po łyżce sera białego. Zmiksować na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa delikatnie połączyć z pianą z białek.
  • Wyłożenie podpieczonego spodu gruszkami 3. Spód ciasta podpiec w piekarniku, w 180*C ok. 10 min. Na podpieczony spód poukładać gruszki.
  • Sernik gotowy do pieczenia 4. Na gruszki wlać masę serową. Piec ok 45 min w temp. 180*C
  • Przygotowanie gruszki 5. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny oraz cukier.
  • Podgotwanie plastry gruszek 6. Wodę z sokiem i cukrem, zagotować, włożyć plastry gruszek i podgotować ok 4 min. Gruszki przecedzić na sicie.
  • Upieczony sernik 7. Gdy sernik będzie upieczony, wyłożyć podgotowanie plastry gruszek i zapiec jeszcze ok. 7 min.
  • Gotowy sernik 8. Sernik wystudzić, wyciągnąć z formy.
  • Gotowy sernik 9. Sernik polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego! 10. Smacznego!

Porady

Do tego sernika nie polecam sera zmielonego w wiaderku tylko na wagę lub w kostkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować