Sernik pachnący złotą jesienią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, żółtka cukru, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Ciastem wylepić formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 min.
2.Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Gruszki pokroić na ćwiartki. Ser biały zmielić.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą skórkę z cytryny, budyń. Nie przestając miksować dodawać po łyżce sera białego. Zmiksować na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa delikatnie połączyć z pianą z białek.
3.Spód ciasta podpiec w piekarniku, w 180*C ok. 10 min. Na podpieczony spód poukładać gruszki.
4.Na gruszki wlać masę serową. Piec ok 45 min w temp. 180*C
5.Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny oraz cukier.
6.Wodę z sokiem i cukrem, zagotować, włożyć plastry gruszek i podgotować ok 4 min. Gruszki przecedzić na sicie.
7.Gdy sernik będzie upieczony, wyłożyć podgotowanie plastry gruszek i zapiec jeszcze ok. 7 min.
8.Sernik wystudzić, wyciągnąć z formy.
9.Sernik polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
10.Smacznego!
Porady
Do tego sernika nie polecam sera zmielonego w wiaderku tylko na wagę lub w kostkach.
Komentarze