Jagodowy placek ze złotą kruszonką

5 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oczywiście, w lecie nie może nie być placka jagodowego. Bardzo łatwy i bardzo pyszny.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    7 łyżek cukru
    100 ml oleju
    3 szkl mąki pszennej
    200 ml śmietany 36 %
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    masło do wysmarowania formy

    4 szkl jagód
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka cukru

    50 g margaryny
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Jagodowy placek ze złotą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć i osuszyć na sicie.
    Wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej i naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem i sodą, i śmietanę.
    1/3 ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej masłem, lub jak u mnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać 1/3 jagód. Wylać pozostałe ciasto i wysypać pozostałe jagody.
  • 3. Margarynę połączyć z bułką tartą i cukrem rozcierając widelcem
    Musi powstać kruszonka jak piasek.
    Wysypać kruszonkę na wierzch ciasta.
    Pieczenie 180 stopni - 50 min.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować