Sernik najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Jajka ubić z cukrem do białości.
Cały czas ubijając dodać olej i wodę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Delikatnie połączyć ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
Formę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto.
Wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut w 160 st C.
MASA SEROWA
Śmietankę ubić na sztywno z połową cukru.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z resztą cukru.
Żółtka połączyć z twarogiem.
Dodać mleko w proszku, kaszę mannę i mąkę.
Wymieszać do połączenia składników.
Na końcu dodać ubitą śmietankę i białka.
Delikatnie połączyć drewnianą łyżką z masą serową.
Masę wylać na podpieczony spód.
Wyrównać.
Wstawić do piekarnika.
Piec 90 minut w 160 st C.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze 10 minut.
Następnie uchylić drzwi piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch sernika można polać lukrem i obsypać płatkami migdałowymi.
Komentarze