Sernik najlepszy

4.27 (11 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

lekki, puszysty, wprost idealny

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SPÓD

    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA

    1 kilogram twarogu sernikowego
    8 jajek
    500 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kaszy manny
    5 łyżek mleka w proszku
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.27 (11 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik najlepszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Jajka ubić z cukrem do białości.
    Cały czas ubijając dodać olej i wodę.
    Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
    Delikatnie połączyć ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.

    Formę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 20 minut w 160 st C.

    MASA SEROWA

    Śmietankę ubić na sztywno z połową cukru.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić z resztą cukru.
    Żółtka połączyć z twarogiem.
    Dodać mleko w proszku, kaszę mannę i mąkę.
    Wymieszać do połączenia składników.
    Na końcu dodać ubitą śmietankę i białka.
    Delikatnie połączyć drewnianą łyżką z masą serową.
    Masę wylać na podpieczony spód.
    Wyrównać.
    Wstawić do piekarnika.
    Piec 90 minut w 160 st C.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze 10 minut.
    Następnie uchylić drzwi piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Wierzch sernika można polać lukrem i obsypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Mleko w proszku

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować