Sernik na zimno z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smakuje wybornie. SMACZNEGO.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ser mielony z wiaderka 1 kg
    Śmietanka kremówka 30 % 1 szklanka
    Herbatniki 1 opakowanie
    Cukier puder 4 łyżki
    Żelatyna 4 łyżki
    Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
    Borówka amerykańska
    Składniki na spód:
    Masło 2 łyżki
    Ciemne herbatniki 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie spodu ciasta:
    Herbatniki zmielić i bardzo dokładnie wymieszać z masłem, po czym odłożyć do lodówki. Następnie wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm.
    Wykonanie sera:
    Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. Wykładamy masę serową w tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy herbatniki i borówki. Zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować