Sernik na zimno truskawkowo – truskawkowy

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Idealny dla lubiących truskawki i serniki na zimno

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    2 galaretki cytrynowe
    1łyżka żelatyny
    Okrągłe biszkopty do wyłożenia formy
    Kilka kostek czekolady do dekoracji

    Pianka truskawkowa:
    3 galaretki truskawkowe
    Ok. 700g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno truskawkowo – truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szkl wrzątku, lekko schłodzić. Wlać do sera i ucierać ok. 5 minut aż masa lekko się spieni. Wstawić na chwilkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć. Wylewać na przemian z lekko tężejącą pianką truskawkową na biszkopty. Na wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
  • 2. Pianka truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody odstawić do lekkiego stężenia. Umyte obrane z szypułek truskawki zmiksować blenderem,a na koniec utrzeć na najwyższych obrotach z tężejącymi galaretkami na piankę. Jeśli jest to konieczne odstawić do lodówki aby lekko zaczęła tężeć.

Porady

Część pianki truskawkowej można zmiksować z kilkoma łyżkami masy serowej i wyłożyć ją wówczas na wierzch placka i dopiero posypać startą czekoladą. Można użyć również mrożonych truskawek, które bez rozmrażania należy wsypać do bardzo gorących galaretek i po chwili gdy lekko zmiękną zmiksować na najwyższych obrotach, do momentu powstania pianki. Gdyby któraś masa za mocno stężała, należy ją ponownie zmiksować na najwyższych obrotach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować