Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiedy tylko czuć lekki powiew wiosny na moim stole zaczynają gościć kolorowe serniki na zimno. Takie ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Poniżej kolejny przepis na sernik na zimno z dodatkiem malin i borówek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tortownica o średnicy 25 cm:
    spód:
    100 g sękacza pokrojonego w cienkie plasterki
    masa serowa:
    1 kg serka sernikowego w wiaderku, u mnie z Piątnicy
    galaretka o smaku malinowym
    galaretka o smaku jagodowym
    obłożenie:
    2 galaretki przeźroczyste
    2 kiwi
    125 g malin
    125 g borówki amerykańskiej
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wykładamy cienko pokrojonym sękaczem, a boki plasterkami kiwi.

    Galaretkę malinową i jagodową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Połowę sera mieszamy z galaretką malinową, a drugą z jagodową.

    Do tortownicy przekładamy warstwę serka o smaku jagodowym, wyrównujemy. Następnie przekładamy warstwę malinową.

    Sernik wkładamy do lodówki na 15-20 minut, by masa trochę się ścięła. Na wierzchu układamy owoce oraz listki mięty, zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by sernik dobrze zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować