Sernik bez pieczenia na herbatnikach. Sernik z podwójnym mleczkiem, wyszedł delikatny i pyszny.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
-ok. 200 g. maślanych herbatników
-ok. 3 łyżek nutelli
-360 g. Ptasiego Mleczka
MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-400 g. jogurtu greckiego
-410 g. dżemu brzoskwiniowego
-100 g. cukru pudru
-ok. 48 g. żelatyny
-ok. 200 ml. wody
KREM ŚMIETANKOWO-CHAŁWOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-100 g. chałwy
-2 łyżki nutelli
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
Sernik na zimno o smaku brzoskwiniowym z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Na spód blaszki 30x40, poukładać herbatniki.
2.Posmarować nutellą.
3.Poukładać czekoladki.
4.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie zmiksować z dżemem. Na koniec dolewać ''letnio-ciepłą'' żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki między czekoladki i rozsmarować. Schłodzić z pół godziny w lodówce.
5.krem- Postąpić jak z masą z tym, że chałwę wcześniej rozdrobnić. Wylać na masę i rozsmarować.
6.Poukładać czekoladki. (mnie trochę zabrakło, to dokończyłam ciasteczkami w polewie.
Komentarze